Your browser is out of date!

This website uses the latest web technologies so it requires an up-to-date, fast browser!
Try Firefox or Chrome!

Godišnji koncert HKPD-a „Jelačić“ i ovoga puta na visini

Kao krunu godišnjeg rada, ostvarenog napretka i postignuća glazbenih sekcija, Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo „Jelačić“ Petrovaradin priredilo je u nedjelju 12. lipnja u amfiteatru novosadskog SPENS-a svoj Godišnji koncert čije je održavanje tradicionalno vezano uz mjesec lipanj, neposredno prije ljetnje stanke i godišnjeg odmora za sve članove.

Program koncerta obilježili su nastupi pjevačke klape, tamburaškog orkestra, vokalno-instrumentalnog sastava i pjevačkog zbora, te gostujućeg ansambla Društva Slovenaca „Kredarica“ iz Novoga Sada s kojime „Jelačić“ ima višegodišnju suradnju.

Petrovaradinskoj, novosadskoj, srijemskokameničkoj i srijemskokarlovačkoj publici pjevala je najprije mješovita klapa i to dvije dalmatinske skladbe: Ležiš u kantunu u a capella izvedbi i Cesarica sa solistom Petrom Pifatom i klavirskom pratnjom.

Dječji i omladinski tamburaški orkestar nastupili su skupa, interpretirajući vokalno i instrumentalno, u posve novom ruhu, dobro poznate pjesme: Osam tamburaša, Sinoć kad je pao mrak, Govori se da me varaš i Stari župski ples. Iznenađenje je bila instrumentalna izvedba narodnih skladbi Pukni, zoro i Makedonsko devojče s kojom je orkestar zapravo bio pozvan na „bis“ od strane oduševljene publike.

Veoma staru dalmatinsku pjesmu Daj mi, daj koja se u davnoj prošlosti rado pjevala u petrovaradinskim društvima, izveo je vokalno-instrumentalni sastav HKPD-a „Jelačić“ na čelu sa tradicionalnom dijatonskom harmonikom, konstruiranom za sviranje u samo jednom tonalitetu – D duru. Od spomenutog sastava, publika je čula i skladbu Kad čujem tambure koja, također, predstavlja obilježje vinskog dijela Srijema.

Prije izlaska mješovitog pjevačkog zbora Društva na scenu i višeglasne izvedbe skladbi Milost, O, more duboko, More mi je ljubav tvoja (sa solistom Miroslavom Klašnjom), Ej, mati, mati i Kolo, koncertni je program posebno uzveličao nastup gostujućeg ansambla Društva Slovenaca „Kredarica“ iz Novoga Sada koji je uz zvuke trube, harmonike, gitare i bas-a predstavio naslijeđe i umijeće izvedbe najpopularnijih skladbi slovenskoga glazbenoga žanra. Poznata glazbena djela braće Avsenik poput Kmetic praznuje, Na avto cesti, Iz Bohinja, Spomin i Na Golici u nastupu ansambla „Kredarica“ podigla su na noge cijeli amfiteatar i u ritmu polke dala življi ritam cijelom koncertu.

Na završetku svečanosti, HKPD „Jelačić“ se klapskom izvedbom pjesme Ruža crvena oprostio od domaće publike, najavljujući od jeseni još bogatiji sadržaj kulturnih aktivnosti.

Fotografije:  Aleksandar Miškov

Comments

There are no comments yet!