Your browser is out of date!

This website uses the latest web technologies so it requires an up-to-date, fast browser!
Try Firefox or Chrome!

HKPD “Jelačić” i ove godine dostojno predstavio Petrovaradin na EU manifestaciji u Hrvatskoj

Na obostrano zadovoljstvo Kulturnog centra Grada Klanjeca i članova Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva „Jelačić“ iz Petrovaradina, partnerska suradnja tih institucija nastavljena je i ove godine. Međusobnim odnosima i još čvršćom povezanošću, prerasla je ona u pravo prijateljstvo, uočljivo i na sceni manifestacije „Zahvala jeseni u Klanjcu“ u kojoj su članovi HKPD-a „Jelačić“ sudjelovali. Riječ je o europskom programu „Europa za građane“ koji se četvrtu godinu zaredom održavao u ovom malenom, ali znamenitom gradiću hrvatskoga Zagorja.

Uz Društvo „Jelačić“ kao predstavnika iz Srbije (Vojvodine), u trodnevnom programu protekloga vikenda (29. 09. – 01. 10. 2017.) sudjelovali su i partneri iz Poljske, Češke, Slovačke, Bosne i Hercegovine i Slovenije. Većina njih predstavila je svoj kulturni identitet kroz plesove, instrumentalne i vokalne izvedbe skladbi, kao i umijećem kuhanja po jednog zagorskog jela koje im je kao zadaću dodijelio domaćin i organizator.

Od petrovaradinske udruge „Jelačić“ ove se godine očekivalo veće sudjelovanje u programu manifestacije nego li prošle. Tako je mješoviti pjevački zbor pod ravnanjem Vesne Kesić Krsmanović i klavirsku pratnju Aleksandre Vojnak nastupio već prvoga dana, po dolasku u Klanjec, na tzv. Starogradskoj večeri na kojoj je interpretirao nekoliko, uglavnom hrvatskih, starogradskih pjesama. Zasebno, ali i u kombinaciji sa njima, nastupio je i vokalno-instrumentalni odjel Društva, poznatiji kao „Jelačićeva tamburaška mornarica“ sa starijim i novijim gradskim skladbama iz Srijema i Vojvodine.

U subotu, na sam dan manifestacije, na glavnome su trgu održani pozdravni govori gradonačelnika Klanjeca Zlatka Brleka, župana Krapinsko-Zagorske županije Željka Kolara, svih predstavnika partnerskih udruga i potpredsjednika Hrvatskog sabora Siniše Hajdaša Dončića koji je ovaj 16. po redu lokalni, a 4.po redu međunarodni događaj, svečano otvorio. U dva odvojena nastupa toga dana, Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo „Jelačić“ predstavilo se sa već spomenutim zborom i orkestrom, te dodatno i sa svojom klapom u izvedbi popularnih dalmatinskih pjesama. U pripremi kuhanih zagorskih štrukli, s uspjehom se oprobala članica zbora Ilonka Čubrik.

Tijekom boravka, članovi „Jelačića“ aktivno su sudjelovali i u tribini EU programa koja je bila posvećena temi Euroskepticizma, a organiziran im je i posjet mjesnoj franjevačkoj crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije, kripti sa sarkofazima plemićke obitelji Erdödy, galeriji poznatog klanječkog kipara Antuna Augustinčića, te izleti do muzeja srednjovjekovne utvrde Veliki Tabor i Etno-sela sa rodnom kućom Josipa Broza Tita u Kumrovecu.

Comments

There are no comments yet!