Your browser is out of date!

This website uses the latest web technologies so it requires an up-to-date, fast browser!
Try Firefox or Chrome!

Jelačićev božićni koncert iznenađenja

Niti jedan dosad održani božićni koncert u organizaciji Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva „Jelačić“ Petrovaradin nije bio toliko poseban kao posljednji koji su članovi dramskog i glazbenih odjela toga Društva priredili u petak, 22. prosinca, u koncertnoj dvorani Studija M u Novom Sadu. Pod nazivom „Jelačićev koncert božićnih pjesama iz Petrovaradina“, ovim je događajem u glavnom gradu Vojvodine – budućoj europskoj prestolnici kulture bio prezentiran dio bogate kulturno-umjetničke baštine naselja Petrovaradin, vezan uz duh božićnoga vremena.

S obzirom da se ove godine navršila i važna obljetnica – 190. godina od rođenja i 120. od smrti plodnog hrvatskog glazbenika i poligrafa Ilije Okrugića Srijemca čije su božićne crkvene popijevke gotovo stoljeće i pol utkane u tradiciju božićne proslave u Petrovaradinu, program božićnog koncerta bio je posvećen i tom srijemskom i petrovaradinskom velikanu.

U dva odvojena nastupa, mješoviti pjevački zbor Društva izveo je najprije nekoliko Okrugićevih božićnih crkvenih popijevaka („Ustajte, pastiri“, „Hajdmo, Hajdmo“ i dr.) koje svojim riječima i napjevima, uz nenadmašnu harmoniziranost, također petrovaradinskog glazbenika, Stanislava Prepreka čine važan dio božićnog repertoara, vlastitog crkvama u Petrovaradinu. U drugom bloku nastupa, zbor je interpretirao poznata hrvatska i svjetska glazbena djela poput popijevaka: „Tiha noć“, „Adeste fidelis“ i dr.  Zborom od tridesetak pjevačica i pjevača ravnala je Vesna Kesić Krsmanović, uz klavirsku pratnju Aleksandre Vojnak.

Običaje nekadašnjeg koledarkog čestitanja Badnjeg dana i Božića u Petrovaradinu, publici su predstavili glumci dramskog odjela HKPD-a „Jelačić“ na čelu sa voditeljicom Brankom Dačević koja je nazočne posjetitelje naratorski uvodila u svaku pojedinu scenu čestitarkog običaja. Uz dječje recitiranje kao središnji dio čestitarskih običaja na Božić, na pozornici dvorane nastupio je i orkestar „Jelačićeva tamburaška mornarica“, izvodeći koledarsku skladbu „Vesel’ te se, braćo danas“ s kojom se i u današnje vrijeme na Badnju večer odlazi u pojedine petrovaradinske obitelji u čestitanje Božića.

Ovaj devetočlani orkestar samostalno je, pjevajući i svirajući, izveo i široko popularnu božićnu popijevku „Veselje ti navješćujem“, te na koncu programa, skupa sa pjevačkim zborom nastupio u izvedbi tradicionalne petrovaradinske božićne popijevke „Vesel’te se, kršćani“ koja je, kao i mnoge druge točke te večeri, izazvala ovacije publike.

Međutim, „Vesel’te se, kršćani“ odsada više nije samo naslov poznate petrovaradinske božićne popijevke, nego i brošure – notne pjesmarice (manje publikacije) o božićnim običajima i popijevkama u Petrovaradinu koju je pred kraj božićnoga koncerta posjetiteljima predstavio njezin autor, predsjednik Društva – Petar Pifat. Bilo je to iznenađenje za posjetitelje, božićni dar za Petrovaradince, ali i veliki doprinos ostavljanju pisanog traga o specifičnim običajima petrovaradinskih Hrvata koji su u tu knjižicu sabrani uglavnom usmjenim prikupljanjem građe od kazivača starije dobi. Dodatak publikaciji tiskanoj na ukupno 44 strane u koloru i sa fotografijama, čine i notni zapisi svih božićnih popijevaka koje predstavljaju važan segment sveukupne tradicije Petrovaradina.

Izdavanje publikacije i organiziranje koncerta božićnih popijevaka omogućili su Hrvatsko nacionalno vijeće i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Fotografije: Aleksandar Miškov

Comments

There are no comments yet!