Your browser is out of date!

This website uses the latest web technologies so it requires an up-to-date, fast browser!
Try Firefox or Chrome!

Naš orkestar – JELAČIĆ BANd slavi 10 godina rada

Atraktivnim programom u subotu 3. prosinca, Hrvatsko kulturno-provjetno društvo „Jelačić“ Petrovaradin proslavilo je važnu obljetnicu – 10 godina djelovanja tamburaškog odjela i škole tambure koju vodi prof. Stevan Mošo.

Nikada dosad pozornica nije bila toliko malena da bi primila više od 120 izvođača, kao ni prostor namijenjen publici koja je bila prekobrojna. Obilježavanje jednog desetljeća uspješnog rada i napretka, potaklo je mnoge stalne članove, simpatizere i sugrađane da svojim dolaskom i pljeskom iskažu svoje poštovanje i divljenje, te na taj način upute i čestitku onima koji su ustrajali i u okolnostima loših uvjeta rada, slabe financijske potpore, kao i nedovoljne motiviranosti pripadnika zajednice čiji se broj iz godine u godinu poprilično smanjuje.

Danas, desetljeće nakon prvih koraka, načinjenih s ciljem osnutka vokalno-instrumentalnog orkestra, „Jelačić“ ima petnaestak mališana i petero odraslih glazbenika, članova tamburaškog orkestra. Iako je rad Društva od svoga osnutka isprva bio vidljiv kroz nastupe već postojećeg vokalno-instrumentalnog sastava „Patoka“ koji su bili i među njegovim prvim članovima, pravi orkestarski odjel sa školom tambure započeo je 2005., da bi godinu dana kasnije priredio prve nastupe.

Uz tradicijsku, srijemsku i slavonsku tamburašku glazbu, orkestar pridaje važnost i djelima s zabavnoga žanra tuzemnih i inozemnih autora. Veliki polet napretku orkestra daju česti nastupi i gostovanja na kojima osobitu naklonost publike pridobijaju najmlađi članovi orkestra. Do sada su s uspjehom nastupali u Ljutovu, Nijemcima, Oprisavcima, Pakracu, Rabu, Trogiru, Vinkovcima, Požegi i Zagrebu.

 Bogati program koncerta

U središtu pozornosti svečanog koncerta bili su, svakako, oni najmanji – osnovci i srednjoškolci koji u okviru tamburaškog odjela HKPD-a „Jelačić“pohađaju školu tambure. Iako nastupaju i samostalno, ovoga su puta, skupa s odraslima, bili dio jedinstvenog orkestra u kojem su zasvirali i poneki bivši članovi, zatim tamburaši Kulturno-umjetničkog društva „Brile“ iz Beočina, kao i gitaristi i flautisti Kreativnog „M“ kutka iz Novoga Sada. Svi zajedno, instrumentalno su izveli blok od 9 popijevaka koje su pjevali članovi dječjeg zbora „Vivak“ iz Sremske Mitrovice. Bile su to poznate, stare skladbe poput „Tiho noći“, „Kad sam sinoć ovdje bila“, „Divan je kićeni Srijem“ i dr., koje su uz kraći dramski igrokaz djece-glumaca, mnoge od nazočnih posjetitelja mogle podsjetiti na neka davna vremena.

U drugom dijelu sadržaja programa nastupili su gostujuči sastavi: Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo „Ljutovo“ iz Ljutova, Miodrag Miša Blizanac sa oktetom i Tamburaški orkestar „La banda“ iz Novog Sada. Njihovim izvedbama tradicionalnih bunjevačkih, klapskih, vojvođanskih i stranih skladbi, koncertu je pridat prilično visok umjetnički rang, na opće iznenađenje i zadovoljstvo posjetitelja.

U posljednjem bloku programa ponovno su zasvirali domaćini, ali ovaj put sa nešto zahtjevnijim skladbama poput „Mađarske igre br. 5“, „Starog župskog plesa“, „Pod krovovima Pariza“ i solistom na harmonici Bekimom Prešova, kao i poznatim novim gradskim, zabavnim skladbama i šansonama koje su otpjevali Sabina Trbara, Milan Bireš i Branko Ćorić.

Pred kraj programa su zaslužnim pojedincima i institucijama dodijeljene zahvalnice HKPD-a „Jelačić“, nakon čega je vokalno-instrumentalnom izvedbom skladbe „Osam tamburaša“ završena svečanost.

U daljnjim planovima HKPD-a „Jelačić“ je i snimanje CD-a sa raznovrsnim skladbama u izvedbi tamburaškog odjela Društva.

Comments

There are no comments yet!