Your browser is out of date!

This website uses the latest web technologies so it requires an up-to-date, fast browser!
Try Firefox or Chrome!

„Slatki jadi Gospojice Karoline“ na noge podigli publiku u Novom Sadu

Stalni posjetitelji manifestacija koje se priređuju u organizaciji Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva „Jelačić“ iz Petrovaradina nisu u skorije vrijeme imali priliku oduševiti se jednim glazbeno-scenskim programom kao što su to mogli u subotu 5. studenog, u amfiteatru novosadskog SPENS-a.

Raskošnu scenografiju upotpunjenu članovima mješovitog orkestra, kao i glumcima kostimiranim u duhu vremena habsburške monarhije, još bolje je opisala priča naratora koji je odmah na početku predstave svima uputio pozdrav ispred Hrvatskog obrtničkog, radničkog i kulturno-umjetničkog društva “Golub” iz Bjelovara. Nabrajajući sve sekcije kojima se ta udruga tijekom 129 godina neprekidnog rada ponosi, posjetiteljima je tako predstavljen i šaljivi kuplet Slatki jadi gospojice Karoline koji će te večeri biti priređen u organizaciji HKPD-a „Jelačić“.

Riječ je o šaljivoj predstavi odnosno glazbeno-scenskom spektaklu koji se u gradu Bjelovaru tradicionalno izvodi na posljednji dan stare godine – Silvestrovo, kao čestitka građanima za Novu Godinu.

Sadržaj te „glazbene predstave” sačinjava priča o bogatoj bjelovarskoj obitelji u vrijeme secesije čija je glavna briga bila dobro udati svoju kćer jedinicu – Karolinu, a prema općepoznatim pravilima podjele na kaste toga vremena. Naizmjeničnim kombiniranjem narativnog kazivanja pripovjedača i vokalnim solo, duo i trio izvedbama poznatih starih gradskih pjesama čiji su nositelji bili glumci u glavnim, ali i sporednim ulogama uz pratnju orkestra, publici je na vjerodostojan način dočarana ljubavna priča koja je na kraju, ipak, završila sretno.

Uz pjesme „Ljubila sam crno oko“, „Na temislim“, „Ja ljubim“ i mnoge druge za koje se može reći da će vječno živjeti, na publiku je naročiti dojam morala ostaviti kreativna izvedba šaljive pjesme „Šic mic, Micika“ čiji stihovi u konkretnom djelu oslikavaju izbirljivi karakter glavne uloge Karoline u odnosu prema profesijama muškaraca kao potencijalnim kandidatima za bračnog partnera.

Gluma, neverbalna komunikacija i vokalna umiješnost svih aktera kupleta bila je na tolikoj razini da bi zasjenila i profesionalne glumce-komičare.

Zanimljivo je da secjelokupni sadržaj kupleta prikazan glazbeno, poput jedne amaterske opere.

Autor kupleta „Slatki jadi gospojice Karoline“ je Dubravko Kovačević koji je i umjetnički voditelj HORKUD-a „Golub“ iz Bjelovara, te glavna muška uloga na sceni.

Po završetku programa, prigodnu riječ uputili su predsjednik društva „Golub“ Hrvoje Pokos, a potom i dožupanica i predsjednica Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Bjelovarsko-bilogorske županije, gđa Đurđica Ištef Benšić koja je došla u pratnji svojih sugrađana.

Bila bi prava šteta da se ovo djelo ne prikaže i u ostalim krajevima Vojvodine, napose u sredinama gdje žive pripadnici naših zajednica. Neće se pokajati. Naprotiv!

Comments

There are no comments yet!