Your browser is out of date!

This website uses the latest web technologies so it requires an up-to-date, fast browser!
Try Firefox or Chrome!

Srijemci Srijemu u glavnome gradu Vojvodine

Ćetvrtu godinu zaredom, srijemski Hrvati, aktivni u radu svojih kulturnih udruga, zajednički su u subotu 16. 4. organizirali svoju središnju manifestaciju “Srijemci Srijemu”… ovoga puta u Novom Sadu, u Studiju “M” koji se nalazi nadomak Petrovaradina čije je Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo “Jelačić” ovogodišnji domaćin manifestacije. Tako su, poslije Srijemske Mitrovice, Šida i Rume, srijemski Hrvati nastupili i u Bačkoj, pa možemo reći da je ova manifestacija izišla iz Srijema ususret Bačkoj.

Vokalno-instrumentalni sastav HKPD-a “Jelačić” izvodi skladbu “Što si tužan, stari druže”

Zbilja je trebalo nazočiti ovome događaju, bilo kao sudionik programa ili gledatelj i slušatelj. Dojmovi su jednako dobri i teško se mogu dočarati rječima ili slikom. Brojnu publiku razveselilo je više od stotinu izvođača iz ukupno 8 hrvatskih kulturnih udruga s teritorije Srijema i jedne udruge iz Bačke, te svojim govorima ohrabrila četiri uvažena gosta (Miroslav Vasin, predsjednik pokrajinskog odbora Demokratske stranke za Vojvodinu i tajnik za gospodarstvo, zapošljavanje i ravnopravnost spolova u Vladi APV Vojvodine, Slaven Bačić, predsjednik HNV-a, Stjepan Glas, opunomoćeni ministar veleposlanika RH u Beogradu, Gordana Markotića, Tomislav Žigmanov, predsjednik DSHV-a i ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata).

Program je vodila Gordana Jerković, a sve ostalo… igrači, pjevači, recitatori i svirači.

Uz svesrdnu pomoć Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i Hrvatskog nacionalnog vijeća, Srijemci su se pokazali i dokazali… da se još dobro drže, da vole i ljube taj divni i kićeni Srijem.

Kako je dalje bilo.. neka slike kazuju. :-)

Miroslav Vasin

 

Stjepan Glas

 

Tomislav Žigmanov

 

Slaven Bačić

 

HKPD “Matija Gubec” iz Rume i solistica Katarina Atanacković sa skladbom “Sviraj, tamburo”

 

HKPD “Matija Gubec” iz Rume i solist Dušan Stupar sa skladbom “Hej, hej, tamburaši”

 

HKPD “Matija Gubec” iz Rume u izvođenju skladbe “Dalmatinski šajkaš”

 

Marina Pismestrović ispred HKC-a „Srijem“ – Hrvatski dom Sr. Mitrovica – Književnoga odjela recitira pjesmu “Leteći tanjuri”

 

Gosti iz udruge „Tragovi Šokaca“ Bač – Ženska izvorna pjevačka skupina predstavila se skladbama: “Šokadija” i “U gorici zelenoj”

 

HKPD „Jelačić“ Petrovaradin – Dječji i omladinski tamburaški orkestar nastupio je sa skladbama: „Ne vredi plakati“ i „Samo simpatija“ (solistica: Sabina Trbara), te numerama „Kućerak u Srijemu“ (solist: Milan Bireš). Skladbu „Osam tamburaša“ solisti su otpjevali u duetu.

 

Zajednica Hrvata Zemuna „Ilija Okrugić“ – mješoviti pjevački zbor „Odjek“ iz Zemuna zadivio je publiku interpretirajući skladbe: „Za jedan časak radosti“, „Balatin“, “Jalta” i “Ero s onoga svijeta”.

 

Zemun je predstavilo i Društvo hrvatske mladeži sa pjesmom “Posveta Zemunu” koju je recitirao Petar Dujić

 

Šid je došao sa svojim tamburaškim orkestrom i solistima: Milanom Kordićem i Snežanom Pupić. Izveli su ukupno pet skladbi: “Oko garavo”, “Vojvođani”, “Ljubav mi srce dodirne tek”, “Logovac” i “Alaj volim inoćine jade”.

 

Folklorna grupa iz HKD-a “Ljuba” iz Ljube priredila je reviju nošnji svoga kraja

 

Mješoviti pjevački zbor HKPD-a “Jelačić” otpjevao je dvije skladbe: “Što se bore misli moje” i “Kolo”

 

Dubravka Ćaćić je uz pratnju tamburaškog orkestra HKPD-a “Tomislav” iz Golubinaca izvela skladbu “Kad te moji svatovi probude”

 

Željka Dokoza iz Golubinaca je uz pratnju HKPD-a “Tomislav” izvela skladbu “Ti si moja ljubav stara”

 

HKPD “Tomislav” iz Golubinaca imao je i trećeg solsita – Aleksandra Žarkovića Sandija koji je nastupio sa skladbom “”Evo, opet šorom vranci jure

 

Pozdravnu i zahvalnu riječ u ime domaćina, pred kraj programa uputio je i predsjednik HKPD-a “Jelačić”, Petar Pifat

 

Koncert je završio skladbom “Ružo crvena” u klapskoj izvedbi HKPD-a “Jelačić”

 

Fotografije: Aleksandar Miškov i Nada Sudarević

 

 

 

Comments

There are no comments yet!